Ce este speedcubing-ul?

Scurt istoric

1974

Cubul Rubik este inventat de Erño Rubik, profesor de arhitectură maghiar.

Erno Rubik HD

1980

Cubul atinge o popularitate uriașă în Europa de est, urmând să fie răspândită în întreaga lume foarte rapid.

Cub Politechnika Original - clear

1982

Are loc primul campionat mondial de cub Rubik la Budapesta.

Campionatul Mondial de cub Rubik 1982

1983-2000

Atracția față de jucărie scade considerabil, dar reapare la începutul anilor 2000, odată cu răspândirea internetului și a site-urilor cu explicații și rezolvări.

Tocilar cub Rubik

2002

Se inventează denumirea de “speedcubing” de către Ron van Bruchem (Olanda) și are loc prima competiție de cub Rubik după 20 de ani, ce avea să prevestească un nou val de popularitate: Dutch Open 2002.

Ron van Bruchem

Ron van Bruchem

2003

Se înființează World Cube Association de către Ron van Bruchem (Olanda) și Tyson Mao (SUA), organizația ce va urma să reglementeze toate competițiile de acest gen.

World Cube Association - Logo

2003-prezent

O explozie a acestui hobby pe an ce trece în întreaga lume. Campionatul mondial din 2013 de la Las Vegas – SUA, a adunat peste 550 de concurenți din întreaga lume.

Competitie Cub Rubik - grup

Momentul important care a marcat revenirea acestui hobby a fost Campionatul Mondial din 2003, Toronto. De atunci până în prezent popularitatea acestor jucării a crescut enorm. În momentul de față există competiții de acest gen, săptămânal, peste tot în lume. Cel mai mare merit pentru această revenire și pentru efortul depus îl are Ron van Bruchem (Olanda), cel care a înființat alături de Tyson Mao (SUA): World Cube Association.