-
Mă numesc Radu Făciu și sunt un pasionat al cubului Rubik și al speedcubing-ului. Am pus bazele comunităţii de de speedcubing din România (2007-2016), iar ulterior am contribuit la organizarea primelor competiţii în alte ţări din regiune. Neoficial, mi-am încheiat activitatea în 2016, dar am rămas să ajut WCA ca Delegat Senior până în 2019. La final de 2022 m-am retras complet şi nu mai deţin nici o funcţie în asociaţie.
Am creat acest site cu acest scop și sunt mândru de comunitatea pe care am reușit să o formez în acești ani. Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în decursul timpului și au contribuit să dezvolt acest hobby la noi în țară. Tot ce am construit a fost bazat pe voluntariat și nu a fost o activitate din care să fac profit; ba din contră, noi ne-am plătit transporturi, cazări, chirii pentru evenimente, premii, etc., dar ne bucurăm de fiecare dată când ne (re)întâlnim și ne simțim bine împreună. Sper ca acest spirit să rămână mereu.
Cum a început totul pentru mine, realizările în acest domeniu și evoluția speedcubing-ului din România le puteți citi mai jos. În dreapta aveți cele mai importante competiții la care am participat și pentru care am scris un mic review la momentul respectiv.
Întrucât s-au adunat foarte multe evenimente în timp, iar scurta descriere de la început s-a lungit pe ani de zile, am decis să pun un sumar cu evenimentele esențiale întâi. Cine e interesat de mai mult, poate citi ulterior toată istoria așa cum a fost ea în josul paginii.
Sumar – Evenimentele cele mai importante
2007 – Am învățat să rezolv cubul Rubik și este începutul unei pasiuni cu multe realizări în anii ce au urmat.
2009 – Am construit acest site, am publicat metodele de rezolvare în limba română şi am lansat forumul unde am adunat toţi pasionaţii din ţară. În Decembrie organizez prima întâlnire a comunităţii, la Bucureşti.
2009 – Sunt primul român care participă la un campionat mondial de cub Rubik – Dűsseldorf, Germania, unde stabilesc primul meu record naţional.
2010 – Deschid primul magazin online de cuburi Rubik din România: GENiOS.ro, activ şi astăzi. Am pornit cu o sumă modică, adunată dintr-o bursă de la facultate. Cu el am reuşit să sponsorizez evenimentele ce au urmat.
2010 – Devin Delegat oficial WCA (World Cube Association) şi organizez prima competiţie de cub Rubik din România – Cluj-Napoca (Polus Center), Romanian Open 2010 – cu aproape 40 de concurenţi din 4 ţări.
2010 – La CE2011 din Budapesta devin campion european la proba “Puzzle Building”, câştigând cu un puzzle pe care l-am construit în decursul a 3 luni. Puzzle-ul a devenit cunoscut ulterior ca “Radu’s Octopus“. La final, am onoarea să mă întalnesc cu însuşi Erno Rubik, inventatorul cubului, care a inspectat şi admirat puzzle-ul.
2011 – Reprezint România la Campionatul Mondial de cub Rubik din Thailanda, Bangkok.
2012 – Îl aleg pe Cristian Leana să participe la emisiunea “Românii au talent” şi câştigăm locul 3. Am fost mereu în spatele său şi am conceput împreună participarea sa, în detaliu. Momentul este nemaipomenit în istoria speedcubing-ului din România şi e o popularizare uriaşa a hobby-ului, scopul cu care pornisem iniţial.
2012-2013 – Reprezint România la Campionatul European din Polonia 2012, respectiv la cel Campionatul Mondial din USA (Las Vegas) 2013. De aceste dăţi fac parte şi din staff-ul de organizare.
2015 – Devin Delegat Senior WCA pentru “Europa de Est & Orientul Mijlociu” – Responsabil pentru situația din regiune, promovarea și relegarea a Delegaților, analiza incidentelor și raportarea către Board-ul WCA.
2015 – Am onoarea să îl invit pe Ron van Bruchem (preşedintele şi fondatorul WCA) în România şi de asemenea un mentor pentru mine în aceşti ani. Comunitatea noastră îl întâlneşte la Braşov Rubik’s Open 2015.
2015 – Speedcubing-ul revine la “Românii au talent” unde formez o echipă din 3 persoane de această dată, Cristian Leana fiind omul de bază. Ca în 2012, m-am ocupat de coordonarea echipei, achiziţionarea celor 360 de cuburi şi conceperea numerelor. Câştigăm finala “Românii au talent” şi marele premiu printr-un show care a surprins pe toţi şi la care am muncit enorm. Este un moment unic pentru hobby la nivel mondial, dar şi pentru mine personal, împingând la acest nivel ceva ce începusem cu câţiva ani în urmă de la 0.
2016 – Donez suma care mi s-a oferit în urmă câştigării concursului “Românii au talent” şi explic detaliat motivaţiile în Epilog. Un articol pe care vi-l recomand să-l citiţi celor care vor să cunoască mai multe detalii. Le mulţumesc celor care mi-au lăsat comentarii atât de frumoase în acea postare, precum şi lui Cristian Leana pentru recunoştinţă arătată public pe facebook!
2016 – sunt onorat să apar în cartea “100 de fete ale inovaţiei“ alături de alţi 99 de români cu realizări deosebite. În urma celor reuşite în aceşti ani, am fost invitat să contribui cu un eseu despre mine, pasiunea pentru cubul Rubik şi aportul comunităţii formate la societate. Cartea este o colecţie de eseuri, publicată la editura Nemira şi se poate găsi în librării.
2016-2022 – se încheie o epocă. Predau ştafeta lui Mihai Căpăţinescu care devine Delegat WCA şi continua organizarea a numeroase concursuri. La finalul lui 2022 mă retrag oficial din WCA întrucât timpul nu îmi mai permite să mă implic. A fost o poveste frumoasă.
Istoria – Pe larg, aşa cum a fost scrisă la vremea ei
Am început în vara lui 2007 cu un cub ordinar, cumpărat dintr-un supermarket. Eram în sesiune, anul IV, la Politehnică. În câteva zile am învățat să îl rezolv. Pe urmă, bineînțeles, mi-am propus să îl rezolv într-un timp cât mai scurt. Mi-aduc încă aminte cum mă cronometram cu timer-ul de la telefonul mobil Nokia. Era suficient de “precis” pentru timpi de peste 2 minute. Interesându-mă din ce în ce mai mult de acest domeniu, mi-am dorit un cub Rubik profesional. Pe acesta l-am obținut de la Dan Harris, campionul Marii Britanii la vremea respectivă. L-am comandat prin internet. Așa am început să cunosc lume nouă, metode noi și chiar să construiesc câteva puzzleuri. Pasiunea evolua. Din păcate pentru mine atunci eram singurul care se ocupa cu așa ceva în România.
În martie 2009, am lansat acest site, unde mi-am propus să adun cât mai mulți pasionați și să formăm o comunitate atât online, pe forum, unde să discutăm tot ce se poate legat de acest domeniu, cât și în viața reală. (După câtiva ani de la acest moment acest lucru s-a întâmplat, iar la competițiile pe care le organizăm vin zeci de concurenți din toată țara.)
Unii prieteni mi-au cerut și ei cuburi ca al meu așa că am încercat să le fac și lor rost. Aveam câțiva bani rămași dintr-o bursă, aprox. 180RON din câte țin minte. O sumă mică, însă erau tot ce aveam în acel moment. I-am investit pe toți în cuburi. Pe atunci primeam kituri (piese, piulițe, etc.) ce trebuia asamblate complet de la 0. Încet, încet, însă am reușit să câștig primii mei bani, iar nu după mult timp am creat primul magazin din România dedicat cuburilor Rubik: www.GENIOS.ro. Acesta este activ și functional și în ziua de azi.
Octombrie 2009 am reusit sa fiu primul român care a participat la un Campionat Mondial de Cub Rubik. Acesta a avut loc în Germania. Un articol despre acesta puteți citi aici. Am stabilit un record național de 21.72s și o medie de 25.59s la acea vreme. Mi-am facut multe relații în această lume și cu ajutorul lor speram ca în 2010 să reușesc organizarea unei astfel de competiții și la noi în țară.
În Decembrie 2009 am organizat prima întâlnire oficială a cuberilor din România, cu participanți din toate zonele țării. Între timp site-ul a tot evoluat, am scris metodele de rezolvare pentru puzzle-uri noi și mă bucur foarte mult să văd cum a crescut.
Aprilie 2010 am fost la a doua mea competiție de acest gen, German Open 2010, unde am obtinut recorduri la toate probele la care am participat: cubul de 2×2, 3×3, 4×4, 5×5, 7×7 si 3×3 cu o mână. Review-ul acestui concurs îl puteți citi aici. Sunt foarte fericit că am fost primul să duc recordul nostru sub 20s atât ca single (timp individual) 18,43s, dar și ca medie 19.45s.
Iulie 2010 am organizat primul concurs oficial de cub Rubik din România – Romanian Open 2010, la Cluj-Napoca in Polus Center. Cu peste 40 de concurenți din 4 țări, competiția a fost un succes, iar toată lumea s-a simțit extraordinar. În cadrul acestei competiții s-au stabilit multe recorduri naționale cât și unul european la Rubik’s Clock.
August 2010 am devenit Delegat WCA (World Cube Association) din partea României și este probabil cel mai înalt nivel la care aș putea ajunge în clipa de față.
Octombrie 2010 am participat la Euro 2010 în Budapesta unde am devenit Campion European la proba “Puzzle Building Event” cu un puzzle pe care l-am creat pe parcursul verii și la care am muncit nenumărate ore: a devenit cunoscut ulterior drept “Radu’s Octopus“. Tot aici l-am cunoscut pe Erño Rubik în persoană și am avut șansa să îi strâng mâna si sa obtin un autograf.
Tot în Octombrie am fost și la Dutch Cube Day (Olanda), cel mai mare eveniment de puzzle-uri tip Rubik din fiecare an. Aici vin cei mai mari colecționari din toată Europa.
Noiembrie 2010 am reușit să înregistrez “speedcubing.ro” la OSIM și astfel devine marcă înregistrată.
Decembrie 2010, Romanian Nationals 2011 – Organizez a doua competiție de cub Rubik din România la București, la ASE.
Mai 2011, Romanian Open 2011 – Ediția din acest an a fost primul concurs de 2 zile de la noi din țară și cel mai mare până în prezent.
Septembrie 2011, Lyon Open 2011 – O competiție mică la care particip, dar unde stabilesc un record național de 38 de mutări la proba FMC.
Octombrie 2011, World Rubik’s Cube Championship 2011 – Cea mai reușită competiție de speedcubing până în prezent are loc în Bangkok, Tailanda. O competiție în care am fost implicat și în partea organizatorică și la care am avut onoarea de a amesteca finala cubului Rubik 3×3.
Noiembrie 2011, Croatian Open 2011 – Contribui la organizarea primei competiții din Croația. Obțin un record național de sub 1min (59.66s) la cubul 4x4x4.
Ianuarie 2012, Bucharest Open 2012 – Primul concurs de cub Rubik din Europa în 2012 are loc la București pe 14 Ianuarie. A fost poate cea mai placută competiție de până acum de la noi, cu participanți din toată țara și multe recorduri personale și naționale.
Ianuarie 2012, În urma relațiilor pe care le-am construit în WCA, obțin o sponsorizare cu echipament oficial constând în 5 timere Stackmat cu display cu scopul de a organiza mai ușor concursurile în viitor, fără a mai fi nevoie să împrumut din alte țări. Acest echipament mi-a folosit ulterior și la co-organizarea altor competiții din regiune (de ex. Serbia, Turcia, etc.).
Februarie 2012, Particip la Hessen Open 2012, Germania.
Aprilie 2012, Bacau Open 2012 – Prima competiție de speedcubing din zona Moldovei.
Mai 2012, Cristian Leana – câștigă locul 3 la “Românii Au Talent” după trei prestații fabuloase de speedcubing și uimind o țară întreagă! Un moment extraordinar în istoria speedcubing-ului din România și la care am contribuit semnificativ (făra lipsă de modestie). O realizare de care sunt foarte mândru.
Mai 2012, Serbian Open 2012 – Ajut la organizarea primei competiții din Serbia. Urc pe podium la Pyraminx și cubul Rubik cu o mână.
Iunie 2012, Romanian Open 2012 – A 3-a ediție a Romanian Open și cea mai reușită de până acum, cu foarte mult public și foarte multă presă ca urmare a succesului “Românii au talent”!
Septembrie 2012 are loc o demonstrație de Speedcubing la Băneasa Shopping Mall din București cu ocazia reînceperii anului școlar. Cum nu am putut fi prezent permanent, responsabil a fost Vlad Jianu care s-a ocupat si ii multumesc. Membrii comunitatii incep sa ajute!
Octombrie 2012, Campionatul European 2012, Polonia Particip și am un aport important la pregatirile dinaintea evenimentului.
Decembrie 2012, Romanian Nationals 2012, București, Al 4-lea concurs de speedcubing din 2012 din țară. Am reușit un record personal de 10.96s. Cristian Leana a stabilit un record național de 10.19s, însă finala a fost câștigată de Szabolcs-László Bordás.
Martie 2013, Sibiu Rubik Open 2013. Primul concurs din 2013 are loc la Sibiu și este primul din acest oraș.
Aprilie 2013, Turkish Open 2013. A fost prima competiție de cub Rubik organizată vreodată în Turcia. Impreună cu Ron van Bruchem și Hanneke Rijks am lansat acest hobby și acolo. Pentru mine a fost unul dintre cele mai frumoase concursuri la care am participat.
Mai 2013, Constanța Rubik Open 2013. Primul concurs de cub Rubik organizat în Constanța impreună cu Ciprian Staicu care ne-a pus la dispoziție sala de la liceu. A fost un concurs cu foarte mulți copii!
Iulie 2013, am reprezentat Romania si la Campionatul Mondial de cub Rubik 2013 – Las Vegas. La 4 ani după prima mea competiție (Campionatul Mondial din Germania 2009), am fost parte din staff și am reușit să organizăm cel mai mare concurs de cub Rubik care a existat, cu aproape 600 de concurenți.
Noiembrie 2013, Vâlcea Open 2013. Are loc prima competiție din Râmnicu Vâlcea si este prima oara cand nu mai prind nici un top 3 la vreo probă. Mulți concurenți tineri si motivați au început să ia locul.
Februarie 2014, Bucharest Rubik Open 2014 – Cea mai numeroasă competiție de până acum cu 50 de participanți.
Aprilie 2014, Romanian Rubik Open 2014 – A 5a ediție a celei mai importante competiții din an.
Iunie 2014, Bucharest Rubik Summer 2014 – Competitia la care s-au obținut primii timpi de sub 10 sec în România.
August 2014, Constanta Cube Day 2014 – O competiție de vară la care s-a filmat și un documentar pentru o agenție din Marea Britanie.
Octombrie 2014, Braila Rubik Day 2014 – Acest concurs a închis anul cu cele mai multe competiții de până acum și unde Martin Fronescu (11 ani) a impresionat la toate probele.
Martie 2015, Devin Delegat Senior WCA pentru zona Europa de Est & Orientul Mijlociu. Responsabil pentru situația din regiune, promovare și relegare a Delegaților, analizarea cazurilor importante și comunicarea directă cu Board-ul WCA.
Aprilie 2015, Speedcubing-ul apare din nou la “Românii au talent”, de data aceasta formula pe care am ales-o a fost din 3 concurenți: Cristian Leana, Flavian Glonț și Martin Fronescu. Cei 3 primesc Golden Buzz din partea lui Andi Moisescu și ajung direct în semifinale!
Aprilie 2015, Mioveni Rubik’s Open 2015 este prima competiție din acest an, durează 2 zile și are foarte multe probe. Cea mai bună locație de până acum, cu televiziuni, interviuri și interes local. Martin Fronescu duce recodrurile naționale la 9.15s (10.03s medie).
Mai 2015, Brasov Rubik’s Open 2015 a fost o competitie speciala pentru mine, unde l-am invitat pe Ron van Bruchem (fondatorul WCA), un mentor pentru mine in toti acesti ani. A fost o onoare sa il avem la noi in tara! Un concurs foarte reusit unde Martin Fronescu a reusit primul timp din Romania sub 9sec, mai exact 8.63s (noul record national)!
Iunie 2015, Echipa pe care am format-o pentru “Romanii au talent” (2015) si pe care am ajutat-o atat cu recuzita de 360 de cuburi cat si cu realizarea numerelor, castiga finala printr-un numar de exceptie care a surprins pe toti! Este un moment deosebit pentru acest hobby la nivel mondial, dar si pentru mine personal, pentru ca am reusit sa imping la asa un nivel ceva ce incepusem din joaca cu cativa ani in urma, de la 0. Epilogul acestei experiente si a impartirii premiului l-am scris aici.
August 2015, L-am propus pe Bogdan Grigoruta drept al doilea Delegat WCA din Romania. Este un concurent serios la concursurile noastre, profesor de matematica in Botosani si va sustine regiunea Moldovei.
Septembrie 2015, Bogdan organizeaza Suceava Rubik Open, care este prima competitie din tara la care nu sunt prezent. A fost un nou inceput si o ocazie excelenta pentru multi nou-veniti sa participe la o competitie WCA.
Ianuarie 2016, Donez comunitatii “speedcubing” cea mai mare parte din suma care mi s-a oferit in urma castigarii concursului “Romanii au talent” si explic detaliat in Epilog motivatiile si cele intamplate in urma acestuia.
Ianuarie 2016, Are loc prima competitie la care particip si nu sunt implicat direct in organizare – Open-ul de la Universitatea Romano Americana din Bucuresti. Multumesc lui Mihai Capatinescu, Miruna Mihai si Bogdan Grigoruta pentru ca imi duc mai departe munca!
Martie 2016, Organizez a6a editie a clasicului “Romanian Open”, de la Cluj-Napoca. Aici, cel mai tanar concurent este Nicoleta Matei, de numai 5 ani si care s-a nascut cu doar o luna inainte de “Romanian Open 2010”, tot la Cluj, prima competitie din Romania!
Aprilie 2016, URA Spring 2016 este a treia competitie din 2016, organizata de aceeasi 3 oameni ca in Ianuarie. Concurentii mi-au facut placuta surpriza sa imi re-creeze imaginea din 250 de cuburi Rubik ca semn de apreciere pentru acesti ani. Le multumesc din suflet!
Mai 2016, Dani Plohi, de doar 7 ani, ia locul 2 in finala emisiunii “Next Star” de la Antena1. A avut o prestatia exceptionala (poate fi gasita aici – calificari si Finala). Reclama pe care a facut-o comunitatii si prezentarea ma fac sa-i multumesc sincer. Lucrurile vor merge bine si in viitor cu astfel de copii.
Iunie 2016, sunt onorat sa contribui la cartea “100 de fete ale inovatiei” – o colectie de eseuri – alaturi de alti 99 de romani cu realizari deosebite. Eseul l-am scris in iunie 2015, la o saptamana dupa finala “Romanii au talent”, si am fost invitat sa povestesc despre mine, pasiunea mea pentru cubul Rubik si contributia comunitatii pe care am format-o la societate.
Iulie 2016 – Sunt parte din Staff la Euro 2016, cea mai mare competitie care a avut loc in Europa, cu 500 de concurenti. Tot aici, Nicoleta Matei, din Romania, ia premiul pentru cel mai mic participant al competitiei, in varsta de doar 6 ani si o luna!
August 2016 – Constanta Rubik Open, Bogdan Grigoruta organizeaza o noua competitie la malul marii, in aceeasi locatie ca in urma cu doi ani.
Septembrie 2016 – Botosani Rubik Open, Bogdan Grigoruta organizeaza prima competitie din Botosani, cu o participare mica, dar o buna oportunitate pentru copiii din zona de a participa la un concurs oficial.
Octombrie 2016 – L-am propus Delegat WCA pe Mihai Capatinescu, si astfel, el devine al 3lea roman care are aceasta pozitie in WCA.
Noiembrie 2016 – URA Back to school, Prima competitie unde Mihai Capatinescu este delegat si pe care o organizeaza foarte bine. Am avut o participare mare, de 66 de concurenti si a fost un concurs de doua zile!