German Open 2010 & Cube Day

Gütersloh, GERMANIA (17-18 Aprilie 2010)

Sămbătă

Şcoala unde se ţinea concursul se deschidea la ora 9, dar ei voiau să fie la 8:30 să ocupe un loc bun pt GCD pentru a-și întinde marfa. Aşa că am fost cu ei cu maşina. Norocul meu, pentru că era complicat să merg singur la ora aceea 20 min cu autobuzul. Intrarea a fost 15€ și includea masă.

  • Intrarea

    Intrarea

  • Interior 1

    Interior 1

  • Interior 2

    Interior 2

  • Interior 3

    Interior 3

Pozele sunt de sâmbătă dimineaţa când toată lumea îşi întindea tarabele. Iar în spatele sălii Ron şi încă câţiva cuberi aranjau timerele pt competiţie şi pregăteau scena.

P1020800

  • p1020801k
  • p1020802m

Întâmplâtor, colecţionarul german Frank Tiex, avea la el Ball-in-a-Cube, de Tony Fisher. Aşa că am avut ocazia să le compar. Pe cel al lui Claudiu cu cel al lui Tony:

Ball-in-a-Cube – Tony Fisher stânga, Claudiu Kuharek dreapta

Ball-in-a-Cube – Tony Fisher stânga, Claudiu Kuharek dreapta

Frumoasă poză, nu? Pot spune că cele două erau de aproximativ aceeaşi calitate, iar Ball in a Cube al lui Claudiu, cel pe negru de acasă este mai bun decât al lui Tony. Aşa cum mi-a zis şi JLM, Tony e unul dintre cei mai mari constructori şi are un nume, dar nu tot ce face e de cea mai bună calitate. Chiar se uita la anumite detalii de construcţie ale celor două puzzle-uri. Aşa că, bravo Claudiu! Oricum, puzzle-ul nu e unul de viteza în nici unul dintre cazuri. Nu am găsit ceva suficient de…interesant cu care să fac un schimb, aşa că m-am întors acasă cu el.

Puzzle-urile lui Frank Tiex

Puzzle-urile lui Frank Tiex

Din păcate nici unul nu era de vânzare. Îmi plăcea destul de mult cel cu cerculeţ, Cheese Cube. În poză nu apare Drewseph’s Master Brilic. Impresionant puzzle! şi nu intrebaţi de preţ..costă aproximativ +1.000 $.

Master Brilic

Master Brilic

Legat de Cube Day pot spune că mă așteptam la ceva mai mult. Adică la mai mulţi colecţionari renumiți şi la mai multe puzzleuri rare. Adevărul este, din ce mi s-a zis, că și pentru ei e ciudat pentru că mulţi care veneau constant acum nu au mai apărut.

În timpul concursului, la un moment dat, mă aflam lângă scenă, dorind să văd când urmează să particip. M-am trezit că mă cheamă un scrambler la el şi îmi pune în braţe un “borcan” din acela cu un cub şi o foaie şi mă trimite la arbitrat. Am fost un pic surprins, însă ar m-am descurcat şi mi-am dat seama ce trebuie să fac. După ce am văzut cum decurge totul m-am oferit sa îi mai ajut. Un astfel de concurs este mult mai simplu organizat decât aţi crede. Totul este pe bază de voluntariat și orice ajutor este binevenit. Atmosfera este destinsă. Se merge foarte mult pe încredere, iar arbitrajul se face tot de către concurenţi şi nimeni nu incearcă să trişeze. Atunci când s-a întâmplat (nu în competiţia de faţă) consecinţele au fost destul de grele pentru persoanele respective. Deci aproape oricine poate lua parte la amestecare cât şi la arbitrare.

P1020830

În prima zi am participat la cubul 2x2x2 unde am obținut următorii timpi:

59 Radu Făciu 8.18 NR 13.08 NR Romania 18.91 16.30 12.75 8.18 10.18

Timpi de care sunt mulţumit pentru că am obţinut cât am putut de bine, iar mai mult de atât nu meritam. Începutul a fost dezastruos… 16.91s + 2s penalizare la 2×2. Următorul 16.30, din nou destul de dezamăgitor. Pe urmă mi-am revenit. Aşa că practic am făcut două recorduri naţionale, de single şi de average.

A doua probă din prima zi, a fost 3×3 One Handed. Început la fel de dezastruos. 58, 58.

37 Radu Făciu 35.63 NR 49.78 NR Romania 58.50 58.11 35.63 46.4644.78

35s cred că este unul dintre cei mai buni timpi ai mei ever…şi l-am obținut tocmai în competiţie. Media nu este însă extraordinară.

La ora 17 s-a terminat prima zi de concurs, aşa că am ajutat şi eu lumea să strângă echipamentele. Eram toți destul de obosiţi. Ne-am îndreptat spre hotel unde ne-am schimbat şi ne-am dus la restaurantul care ne era rezervat nouă. Am ajuns, iar la masă ne aștepta Ron împreună cu un grup de cuberi. A întrebat toată masa: “Do you know what’s the 2nd biggest building in the world?”…la care am început să râd. Mi-am dat seama la ce se refera. M-a întrebat câte ceva despre România, părea un tip curios, să cunoscă cât mai multe şi mă întreba diverse cuvinte în romănă.

După masă, de la 20:30 ne-am dus la etaj în acel bar şi ne-am întins timerele şi tot ce era necesar pentru probele de 6, 7, 4×4 bld, 5×5 bld. Deci concursul a avut loc într-un mediu foarte neașteptat pentru mine.

P1020840

Mats Valk pe 7x7x7

Mats Valk pe 7x7x7

Mats Valk pe 7×7. Unul dintre ce mai rapizi cuberi actuali. Are 14 ani. El a câştigat şi finala la cubul de 3, cu o medie de 10.47s.

Francois memorând un cub 5x5x5, Sebastien Auroux lângă el, iar în spate, Kai Jiptner pe un 4×4

Francois memorând un cub 5x5x5, Sebastien Auroux lângă el, iar în spate, Kai Jiptner pe un 4×4

Kai Jiptner este unul dintre cei mai buni blindfolderi din lume. În această seară am concurat şi eu la 7x7x7 unde am scos timpi de care sunt de mulţumit.

15 Radu Făciu 8:19.13 NR 8:50.74 NR Romania 9:14.72 8:58.36 8:19.13

Prima rezolvare putea fi mult mai bună, dar am avut un pop când să termin. Piesa mi-a sărit printre haine. M-am ridicat să-mi dau hanoracul jos pentru că nu o mai găseam. Eh…nu eram singurul, săreau piesele la ceilalți precum popcorn-ul. Am compensat cu ultima rezolvare. Un timp decent pentru mine.

Arbitrându-l pe Francois Courtés

Arbitrându-l pe Francois Courtés

Și cam asta a fost ziua de sâmbătă.