Romanian Open 2010 – Prima competiție de cub Rubik din România

Cluj-Napoca, 3 Iulie

Oaaau, a avut loc şi primul concurs de speedcubing din România. S-a  intamplat la (fix) 3 ani de când m-am apucat de acest hobby. Visam de vreo 2 ani, să fie şi la noi aşa ceva şi să  reuşesc şi să -l organizez. Chiar s-a întâmplat și am reușit!

 • Afișul competiției

  Afișul competiției

 • CIMG6280

  Pregătirea concursului

Pentru o primă competiţie la noi în ţară cred că a ieşit pur şi simplu perfect. Foarte puţine sunt lucrurile care aş spune că ar fi trebuit schimbate, dar nu le voi menţiona; ştiu eumai bine care sunt acelea. Polus Center din Cluj a fost o locaţie cum nici competiţiile din afară nu au. Spaţiu mare, lumină multă, aerisit, lume care să se uite, poate uşor prea zgomotos pentru anumite probe. Toţi participanţii au primit un Rubik’s 360 din partea sponsorului, care sper să mă ajute şi pe viitor. Am facut tot posibilul să se întâmple aşa, să nu ia doar câştigătorii premii…şi am reuşit.

img5234z

Vineri am ajuns în Cluj şi l-am luat pe Quentin Lefevre de la aeroport. Un băiat din Franța care venea special pentru competiția noastră și căuta cazare. Eram tare curios să văd cum arată spaţiul, să ştiu ce va trebui schimbat, aşa că am mers în Polus şi am luat şi prânzul acolo. Ne-am cazat la hotel, care a fost foarte bun, ne-am odihnit și am văzut meciul Olanda – Brazilia. Cei din Ungaria se pare că intârziau, aşa cum am anticipat şi nu ajungeau la ora 20:00 așa cum își propuseseră. Am mers să luam masa de seară. Cu ocazia asta l-am sunat şi pe Bogdan să vină cu laptopul la întâlnire, ca să instalăm imprimanta pentru a doua zi. Tot atunci am vorbit şi cu Beatrix, fata care m-a ajutat cu tot ce mişcă în Shopping Center. Aşa că după ce am discutat cu ea şi am stabilit ce ar trebui modificat ne-am întors la hotel. Exact când am ajuns noi coborau şi Olivér Perge cu încă vreo 4 băieţi din Ungaria. Restul ajunseseră cu trenul şi erau deja la parterul hotelului şi învârteau cuburile, unde toată lumea se uita la ei. Se pare că toţi s-au înţeles foarte bine, indiferent de naţionalitate. În seara aceea am discutat şi cu Olivér restul detaliilor pentru a doua zi, medaliile, certificate, etc.

 • img5184z

 • img5204z

Sâmbătă, pe la 9:20, după o noapte cam nedormită, am ajuns la Polus Center care era foarte aproape de hotelul unde ne-am cazat cu toţii, cei care veniserăm de vineri. Am scos cu Olivér legitimaţiile cu numele fiecăruia, am adus într-un cărucior de supermaket pungile cu Rubik 360-uri, iar după un pic de întârziere cu montatul imprimantei şi al stackmat-urilor am prezentat participanţilor cum se folosesc acestea şi cum decurge o rezolvare. În jur de 10:20 am început primele probe: Rubik’s Magic și Master Magic. Am participat şi eu la Magic cât să fac un record.

img5189z

A urmat şi Rubik’s Clock, probă unde n-au fost participanţi din România, dar nu-mi pare rău că am introdus şi această probă deoareces-a stabilit noul record european – 6.71s. Între timp, cred că am dat 3-4 interviuri la câteva ziare, radio-uri, etc. A fost destul de lejer având în vedere că mă luau pe nepregătite, nu aveam timp să mă gândesc şi toţi puneau aproape  aceleaşi întrebări.La Master Magic, András şi Dániel Ferencz au fost singurii participanţi de la noi şi bineînţeles au luat primele două locuri pentru România şi astfel au apărut încă două recorduri (single şi medie).Când a venit prima rundă de 3x3x3 toată lumea era nerăbdătoare să înceapă. A durat vreo oră şi jumătate. Tedy şi Bordás deja imi bătuseră vechiul record de 18.34s. Eu am scos o medie de vreo 20 de secunde, cât să trec mai departe în semifinale. Mă gândeam deja dacă mai ajung în primii 8 pentru finală, pentru că aici luasem locul 9. Sorin şi Deraiatu erau foarte supăraţi ca facuseră un pop, dar le-a trecut pe urmă deoarece şi-au atins timpii doriţi.

 • CIMG6321

 • CIMG6325

La proba de 2x2x2 cred că a fost cea mai mare concurenţă între români. I-am vazut pe mulţi fericiţi…pe Christian, Tedy, Bordás, Cziffra…bătaie mare. Eu am început cu un 24.xx, urmat de un DNF. Nu prea îmi place mie proba asta şi eram foarte obosit oricum.

După pauză s-a început cu proba de 4x4x4, unde nici aici nu am reuşit sa îl bat pe Garlic deşi am fost la distanţa mică… 1:14 şi el 1:11. Data viitoare! Cu 5x5x5-ul ne-am lungit un pic cam mult, drept pentru care am redus limitele de timp la OH la 0:50s. Garlic a scos un 25.xx unde chiar nu aveam ce să fac…mi-a dat el un pic speranţe până pe la a patra rezolvare. Aici toată lumea cred că a fost impresionată de cuberii maghiar, mai ales de Bence Barát care a scos un 18.19s.

În semifinala la 3x3x3 mi-am făcut treaba şi l-am întrecut şi pe Bordás, am ieşit pe locul 6 cu o medie de 18.11s, nou record personal şi 16.80s single. Rezultate cu care sunt mulţumit. Nu cred că meritam mai mult. Cand a venit proba de blindfold deja se adunase ceva lume şi într-adevar a fost destul de impresionant. Mai ales că multi s-au mai retras şi au rămas cei mai buni. Cei mai spectaculoşi timpi au fost undeva între 2:15-2:30min.

 • Radu Făciu

  Radu Făciu

 • Szabolcs-László Bordás

  Szabolcs-László Bordás

În finală au fost 8 participanţi, dintre care doar doi din România. Data viitoare o să fie și mai mulţi. Aici eu cu garlic chiar am avut o luptă strânsă, dar am scos amândoi nişte medii dezastruoase de 19.xx s. În final s-au dat medalii pentru primele 3 locuri de la fiecare probă, dar şi pentru participanţii români. Am vrut să nu primesc medalia la Rubik’s Magic, deoarece fusesem singurul participant de la noi si nu era nici un merit, dar Olivér a zis să nu comentez că nu se poate.

 • Podium Romanian Rubik Open 2010

 • CIMG6415

Per total a fost o competiţie de care sunt complet mulţumit şi din câte am văzut toţi au fost foarte încântaţi, până şi părinţii copiilor care au venit însoţiţi. Chiar mulţumesc tuturor care au ajutat şi participat şi mai în varstă şi mai tineri, care au venit de prin multe locuri din ţară special pentru acest eveniment, lui Olivér Prege şi celor din Ungaria se subîntelege. Unii nu voiau să vină şi a trebuit să insist că nu le va părea rău. Acum imi sunt recunoscători. Vreau totuşi să menţionez trei nume, cărora le mulţumesc în mod special…am eu motivele mele: Beatrix, Bogdan şi Olivér Nagy (care nu a putut veni).

Poză participanți Romanian Rubik Open

Alte păreri de la competiţie le veţi scrie chiar voi aici sau le puteţi găsi pe forum: Concurs cub Rubik – Romanian Open 2010.

Rezultatele de la concurs.

Ne vedem la următoarea competiţie…