Rezolvarea cubului 2x2x2

Metodă pentru începători

Mai jos voi explica cea mai simplă metodă posibilă pentru a rezolva un cub 2x2x2. Metoda este explicată cu un minim de algoritmi ce vor trebui reținuți. În acelaşi timp, algoritmii pe care îi veţi învăţa aici vă vor ajuta mai departe şi în rezolvarea cuburilor mai mari (3x3x3, 4x4x4, etc). Este foarte simplu de înțeles pentru cineva care tocmai se apucă de acest hobby.

Dacă știți să rezolvați deja un cub Rubik, vă recomand să treceți direct la metoda de avansați Ortega.

Înainte de toate, pentru rezolvare, trebuie să fiţi familiar cu notaţiile.

 • 1. Rezolvarea primului strat:

  pasul1ex

 • 2.Orientarea stratului de sus:

  pasul2ex

 • 3. Permutarea stratului de sus:

  pasul3ex - cubul rezolvat

Pasul 1 – Rezolvarea primului strat (cel de jos)

Vom începe să rezolvăm stratul alb al cubului. Căutam pe rândul de sus piesa ce conţine alb-verde-roșu. Există 3 cazuri posibile în care se poate afla.(Putem alege orice piesă ce conține alb, dar în scop pedagogic am ales-o pe aceasta).

 • 1bR U R’

 • 1aF’ U’ F

 • 1cR U2 R’ U’ R U R’

1rezolvatBUN

Aplicând algoritmul de sub fiecare figură, veți aduce piesa alb-verde-roșu în poziția pe care o doriți. Ea va ajunge în stratul de jos, cu albul îndreptat tot în jos, ca în figura alăturată.

Acum trebuie să repetăm această procedură şi pentru restul de piese care conţin alb. Adică pentru celelalte 3 colţuri. Va trebui eventual să rotim cubul în mână pentru a descoperi în care dintre cazuri ne aflăm. Rotirea se face doar în plan orizontal, păstrând faţa albă în jos. Următorul colţ ce va trebui instrodus în stratul de jos si lângă acesta este, evident, tot un colţ ce conţine alb. Mai precis, în stânga lui ar trebui introdus colţul alb/roşu/albastru, iar în dreapta alb/verde/portocaliu. Noi vom rezolva următoarea piesă, cea din dreapta, iar aceasta va trebui adusă deasupra locului unde trebuie să intre, la fel cum am făcut și pentru prima piesă.

 • pasul1piesa1bR U R’

 • pasul1piesa1aF’ U’ F

 • pasul1piesa1cR U2 R’ U’ R U R’

2x2x2 2 piese

Aplicând algoritmul corect, cubul dumneavoastră ar trebui să arate ca în figura alăturată.

Mai departe, vom merge tot în dreapta, iar următorul colț pe care îl vom rezolva este alb/portocaliu/albastru. Bineînțeles, va trebui adus deasupra locului unde trebuie să intre, iar apoi vom aplica algoritmul corespunzător.

 • pasul1piesa2bR U R’

 • pasul1piesa2aF’ U’ F

 • pasul1piesa2cR U2 R’ U’ R U R’

2x2x2 3 piese

După introducerea și celei de-a treia piese, cubul va arăta astfel:

A mai rămas o ultimă piesă de rezolvat și primul strat va fi complet rezolvat. Această piesă este alb/albastru/roșu. Este ultima piesă ce mai conține alb și va trebui introdusă în ultimul loc rămas din stratul de jos. În caz că ea se află deja aici, dar este incorect orientată, atunci va trebui întâi scoasă de aici și adusă în stratul de sus (U). Cum o scoatem fără să stricăm ce am construit deja? Foarte simplu. Aplicăm unul dintre algoritmii deja învățați (preferabil R U R’ – este cel mai simplu) pentru a introduce altă piesă acolo. Acum, piesa care ne interesează se află în stratul de sus și o aducem într-unul din cazurile deja învățate.

 • pasul1piesa3bR U R’

 • pasul1piesa3aF’ U’ F

 • pasul1piesa3cR U2 R’ U’ R U R’

Pasul 2 – Orientarea colţurilor din stratul de sus

2x2 Incepatori2O piesă care are în sus culoarea galbenă nu are nevoie de orientare. Acesta este deja orientat și este un caz fericit, ca în figura alăturată.

Va trebui să lucrăm şi la celelalte pentru a le aduce în aceeaşi stare. Putem avea de orientat 2, 3 sau toate cele 4 colțuri. Niciodată nu se poate să avem 3 colțuri orientate (cu galben în sus) și unul singur de rezolvat.

Acum că am explicat ce trebuie făcut să explicăm și cum trebuie făcut.

Rotiţi stratul de sus, astfel încât piesa care urmează să fie orientată să se afle în poziţia R-F-U (dreapta față). Există două stări posibile: faţa galbenă a colţului să fie îndreptată înspre noi sau în dreapta. A 3-a poziție este în sus, dar am explicat deja că acest caz este starea în care trebuie să aducem piesele, deci nu ne interesează.

 • 2a'

  R’ D R D’ R’ D R D’

 • 2a

  D R’ D’ R D R’ D’ R

După ce veţi aplica o dată unul dintre algoritmii de mai sus (cel care este corespunzător), cubul va părea amestecat. Nu vă speriaţi! Este în regulă. Dar nu îl rotiţi sau mişcaţi în vreun fel. Menţineţi-l în această poziţie. Faţa F să fie aceeaşi ca la început.

Acum rotiţi faţa U, astfel încât următoarea piesă ce conţine galben să ajungă în aceeaşi poziţie, R-F-U, ca înainte. Aplicaţi algoritmul corespunzător dintre cei 2 de mai sus.

Odată ce aţi facut acest lucru pentru toate colţurile din stratul de sus, cubul va reveni la forma cu stratul de jos rezolvat. Aşa ar trebui să arate cubul după acest pas:pasul2ex

Pasul 3 – Permutarea colţurilor de sus

Acest ultim pas presupune mutarea dintr-un loc într-altul a colţurilor din stratul de sus, până când cubul ajunge să fie rezolvat. De cele mai multe ori vom întâlni cazul când două colțuri alăturate sunt deja rezolvate/au aceeași culoare. Acestea pot fi colțurile albastre, roșii, verzi sau cele portocalii. Pentru a înțelege mai bine, vă aratăm și cele 4 cazuri posibile. Poziționați aceste 2 colțuri în față, ca în figuri.

 • 2x2 pasul 3.1

 • 2x2 pasul 3.2

 • 2x2 pasul 3.3

 • 2x2 pasul 3.4

R B’ R F2 R’ B R F2 R2 U

Indiferent de culoare se va aplica același algoritm. Este singurul pe care trebuie să îl rețineți la acest ultim pas.

Mai rar, se poate să întâlniți cazul când nu există 2 colțuri alăturate “rezolvate”, ci care trebuie mutate pe diagonală.

 • 2x2 pasul 3.6

 • pas3noua

În această situație va trebuie să aplicați algoritmul de mai sus de 2 ori. Prima aplicare îl va aduce într-unul dintre cele 4 figuri cu două colțuri rezolvate. Pe urma va mai trebui aplicat încă o dată.

Acum cubul dumneavoastra este rezolvat. Felicitări!

Orice întrebare, nelămurire sau sugestie despre această metodă se poate scrie pe forum în acest topic.

Exemplu:

Scramble: R2 U2 F2 U’ F’ R2 F R’ U (se amestecă cubul rezolvat cu alb în sus și verde în față)

Rezolvare: Căutăm piesa alb-verde-roșu (fără să mișcăm cubul în mână) și o vedem în spate-dreapta-jos (B-R-D). Rotim cubul astfel încât să o aducem în poziția prezentată în metoda de rezolvare – sus-dreapta-față (U-R-F).

 • 1. Prima față:

  x2
  Vedem că ne aflăm în cazul cu alb îndreptat în dreapta și aplicăm:
  R U R’
  Iar mai departe voi descrie rezolvarea doar folosind notațiile cubului, fără alte explicații.
  y U2
  F’ U’ F
  y R
  R U2 R’ U’  R U R’
  y
  R U R’

 • 2. OLL:

  R’ D R D’ R’ D R D’
  U’
  D R’ D’ R D R’ D’ R

 • 3. PLL:

  U2
  Skip. Ultimul strat este întâmplător deja rezolvat.

-Radu Făciu