Rezolvarea cubului Rubik

Metodă pentru începători

Pasul 4 – Orientarea muchiilor de sus (Crucea galbenă)

În acest pas vom orienta muchiile din stratul de sus. Mai simplu spus, vom forma o cruce galbenă. Este un pas foarte simplu cu 2 algoritmi foarte ușori și frumoși. Cel mai important lucru aici este să înțelegeți cum să recunoașteți cazurile, iar esența este că nu vă interesează culoarea colțurilor și nu vă uitați la aceasta! Privim doar culoarea muchiilor!

După ce am depistat în ce caz suntem (linie sau L), învârtim stratul U până poziționăm “linia” sau “L-ul” ca în figurile de mai jos, apoi aplicăm algoritmul corespunzător.

 • Linia

  4-1

  F R U R’ U’ F’

 • L-ul

  4-3

  F U R U’ R’ F’

 • Mai poate apărea situația când avem un singur punct, adică doar centrul galben și nici o muchie nu este orientată. În această situație aplicăm oricare dintre algoritmii de sus, după care ne vom regăsi într-unul dintre primele 2 cazuri prezentate (linie sau L).  La finalul pasului cubul ar trebui să arate așa:

 • 4-4

4-2 folosita de 2x

Pe lângă crucea formată după acest pas mai pot exista şi colţuri cu galben în sus (poate chiar toată faţa să fie galbenă). Este în regulă, esenţial este să se formeze crucea. Culoarea pătrăţelelor gri din poze nu are importanţă acum.