Campionatul European de cub Rubik 2010

Budapesta, UNGARIA (1-3 Octombrie)

Am fost şi la Euro 2010. O competiţie destul de slabuţă dupa părerea mea şi a multora. În primul rând s-a datorat organizatorilor. Aici nu ne referim la WCA. Ron, Olivér şi toţi ceilalţi am făcut ca totul să decurgă perfect şi asa s-a şi intâmplat. Programul a fost respectat fără intârzieri, nu au fost incidente, iar pe lângă concursul normal au avut loc şi side-events gen: Puzzle building (pe care l-am câştigat), Mosaic building sau iPhone Application. La organizatori mă refer sponsorii din Ungaria care s-au ocupat de logistica necesară. Nu dăm nume. Evenimentul a fost într-un teatru, la 30min de autobuz de hotelul principal. Un teatru foarte întunecat, slab luminat, dar se aparent mult mai bine ca în trecut. Cu nişte spoturi foarte puternice deasupra capului care dădeau o lumină concentrată şi făceau nişte umbre prea puternice pentru a rezolva atent cubul sau reflectau stickerele de parcă erau oglindă, era greu să rezolvi normal cubul. Scaune au fost doar 6 pentru 15 mese (pentru sala principală). Toate puse în prima linie…dar prima linie nu prea o folosea nimeni pentru că lumina era slabă. Sala secundară pentru pyraminx, megaminx etc. era foarte bună, dar prea mică pentru a o folosi pentru toate probele sau finale.

  • P1030891

  • P1030923

Pentru mine competiţia au fost trei zile de muncă, însă mi-a facut plăcere să ajut… Dacă devin toate aşa nu o să mai fac eu nici un record. Joi dimineață, după ce am vizitat 2h Budapesta, m-am dus la locaţia concursului cu Clément Gallet ca să il ajutăm pe Ron. Cumpărase o imprimanta din banii lui, pentru că cei din Ungaria nu i-o aduseseră la timp. Mai trebuiau tipărite încă vreo 2000 de scorecard-uri. Am montat mesele le-am aranjat pe scenă şi am făcut diverse treburi tehnice. Apoi m-am întâlnit cu Olivér Nagy care mi-a adus stickerele cerute pentru puzzle-ul pe care îl creasem peste vară. La 4-5 am ajuns la hotel unde 3 ore am stickerit puzzleul cu 750 de stickere. Din fericire au fost destul de bune (multumesc lui Claudiu pt modele). Cu acesta am participat la Puzzle Building event. Nici nu mai ştiu ce am facut in seara aceea, dar atmosfera nu a fost cine stie ce pe parcursul competiţiei. Nu a existat o intalnire a tuturor nici măcar sâmbăta cand se presupunea că ar trebui sa fie un fel de party. Cum a avut loc în locația concursului, după compețiție şi nu la hotel, toată lumea a mâncat, iar la 9 a plecat… să facă duş să se schimbe etc. dupa o zi intreagă și obositoare.

Pregatiri Euro 2010

Cu o zi înainte. Ultimele pregătiri cu Clément, Ron şi Chris.

În toate cele 3 zile de concurs am fost de la prima oră (8:30 dimineața) şi am ajutat cât s-a putut, cu amestecarea, arbitrajul şi ce a mai fost nevoie. Ca rezultate am scos mult mai slab decât pot şi decât speram. Nu mi-am bătut nici un record, la 4×4 nu m-am calificat pentru sâmbătă deşi puteam lejer, iar cu Fewest Move Challange nu mă pot lăuda, pentru că am fost primul care a participat pentru România. Era 19 seara şi mi-era lene să plec la hotel aşa că am intrebat dacă pot participa şi eu deoarece nu eram înscris. Am fost acceptat. Am făcut 51 de mutări, cu Fridrich bineinteles, că altceva nu ştiu.

20D_42896

Sâmbătă l-am ajutat pe Jean Louis să îşi organizeze mesele pentru Puzzle Building event. Oricine era binevenit să işi prezinte puzzle-ul propriu, variaţii de stickere, modele din lemn sau textile. S-au adunat vreo 15-20 de jucării. Din păcate evenimentul acesta a fost anunţat foarte târziu şi ar fi putut participa şi mai multa lume. Oricum, unele construcții au fost interesante. Orice concurent care trecea alegea 5 puzzleuri şi dădea note după un anumit sistem de punctaj. S-au adunat vreo 70 de voturi…destul de multe. Am văzut şi un robot din lego care rezolva cubul. E destul de impresionant sa îl vezi live.

  • 20D_42946

  • 20D_42947

  • 20D_42948

  • 20D_42959

  • P1030907

  • P1030899

Duminică a fost o altă zi foarte lungă. De la 7 când am eliberat camera pâna la 23:30 seara cand aveam avion a fost destul de obositor. Nefiind calificat la nici o probă am făcut treabă de organizator şi am fost scrambler pentru finală împreună cu Ton Dennenbroek. O finală câştigată de un rus….necunoscut pentru mai toată lumea. Şi cam astea au fost pe scurt cele 3 zile de competiţie unde am văzut cam tot ce e în spate, cum urca Ron rezultatele imediat dupa concurs, în aceeaşi seară şi nu vrea să amâne, cum se mai cearta lumea şi ce se intâmplă prin culise.

Ah şi era să uit, am ajutat şi la un mosaic building:

20d43039

Locul 4 – la Mosaic Building – cu Olivér si Ádám

Acum să vorbesc şi despre părţile pozitive, pentru că au fost destule. Am câstigat o medalie şi un certificat pentru România. Ceilalţi doi înscrişi de la noi din țară nu mai apăruseră, deci am fost singurul participant. La Puzzle Building event am obținut primul loc în urma voturilor publicului. Un puzzle pe care l-am construit peste vară, a luat extrem de mult timp şi multă muncă. Reacţiile oamenilor au fost mult peste aşteptări şi toată lumea era impresionată de ce realizasem.Una dintre primele reacţii ale oamenilor erau gen “Wow, cum a putut să rişte să strice un Teraminx!?”. Este prima modificare făcută unui Teraminx vreodată.

Octopus - puzzle-ul cu care am câştigat Puzzle Building Event.

Octopus – puzzle-ul cu care am câştigat Puzzle Building Event

Primul loc la Puzzle Building Event - cu Olivér Nagy şi Jean-Louis Mathieu

Primul loc la Puzzle Building Event – cu Olivér Nagy şi Jean-Louis Mathieu

L-am intâlnit pe Guus Razoux Schulz, care habar nu aveam cine e. Am aflat abia după ce am vorbit cu el vreo oră că a participat la primul campionat mondial din 1982 unde a luat locul 2, ce cărţi a scris, că Erno Rubik il ştie de atunci şi cum el i-a arătat Jessicăi Fridrich primii paşi în F2L…şi il cred. Omul rezolvă cubul exact ca atunci, din încheieturi, ca pe un cub scorţos şi scoate medii de 18-20s. Personal îl consider un geniu. E un geniu in FMC. Nu-ţi vine să crezi ce poate să facă pe un cub dacă i-l dai şi dacă îi ceri să-l rezolve cu o metodă din câte mai puţine mutări. Iţi găseşte imediat o soluţie incredibil de scurtă. Stă şi până la 2 noaptea să iţi vorbească despre asta, indiferent ce vârsta ai avea.

I-am întâlnit pe Dave şi Chris de la 7towns, compania care deţine drepturile pentru “Rubik’” pe plan mondial. Două persoane super de treabă şi care ajută enorm şi sponsorizeaza multe competiţii.

Iar duminică, spre surprinderea mea, fiind prin culise pe undeva sunt chemat de Ron să mă prezinte şi să dau mâna cu un bătrân cu părul alb, Erno Rubik. Mai multe nu am ce să comentez pentru că şi eu am fost surprins. Nimeni habar nu avea că era acolo până nu au venit toate camerele de la presă pe el. Ca de obicei, mai mult de 15-20 min. nu a stat pentru că nu-i plac evenimentele de genul ăsta sau să fie în centrul atenţiei. După ce a fost dus într-un loc liniștit pentru a termina interviurile cu presa, cu ajutorul lui Dave am reusit să-i prezint şi puzzleul construit pentru care m-a lăudat. Mi-a dat şi un autograf pe un cub vechi, lucru pe care nu îl face foarte ușor. Sunt foarte incântat. Mai mult de 3-4-5 autografe nu a dat, ca de obicei. Totul a fost parcă planificat să apară şi el acolo, să am în preajmă pe cineva cu marker şi să iau un cub vechi de pe masa lui Olivér pe care să mi-l semneze.

Cu Erno Rubik

Cu Erno Rubik

Medaliile şi certificatele câstigate

Medaliile şi certificatele câstigate

Autograf

Autograf

Alte lucruri nu cred că am uitat să adaug….aştept Dutch Cube Day 2010 în mai puţin de 2 săptămâni.