Rezolvarea cubului Rubik

Metodă pentru începători

Pasul 5 – Orientarea colțurilor de sus

Acum va trebui să aducem toate cele 4 colțuri cu galben în sus. O piesă care are în sus culoarea galbenă este deja orientată și este un caz fericit. Putem avea de orientat 2, 3 sau toate cele 4 colțuri. Niciodată nu se poate să avem 3 colțuri orientate (cu galben în sus) și unul singur de rezolvat. Cum trebuie făcut:

Rotiţi stratul de sus, astfel încât colțul care urmează să fie orientat să se afle în poziţia R-F-U (dreapta față). Există două stări posibile: faţa galbenă a colţului să fie îndreptată:

  • În față

    6-5

    R’ D R D’ R’ D R D’

  • În dreapta

    6-6

    D R’ D’ R D R’ D’ R

A 3-a poziție posibilă este în sus, dar am explicat deja că acest caz este starea în care trebuie să ajungem, deci nu ne interesează.

După ce veţi aplica o dată unul dintre algoritmii de mai sus (cel care este corespunzător), cubul va părea amestecat. Nu vă speriaţi! Este în regulă. Dar nu îl rotiţi sau mişcaţi în vreun fel. Menţineţi-l în această poziţie. Faţa F să fie aceeaşi ca la început.

Acum rotiţi doar faţa U, astfel încât următoarea piesă ce conţine galben să ajungă în aceeaşi poziţie, R-F-U, ca înainte. Aplicaţi algoritmul corespunzător dintre cei 2 de mai sus.

Odată ce aţi facut acest lucru pentru toate colţurile din stratul de sus, U, cubul va reveni la forma cu stratul de jos rezolvat. Aşa ar trebui să arate cubul după acest pas:

ex5