Rezolvarea cubului Rubik

Metodă pentru începători

Pasul 7 – Permutarea muchiilor de sus

În caz că nu am dat peste situația fericită ca tot cubul să se fi rezolvat deja, va mai trebui să permutăm și muchiile între ele. Voi explica și acest pas cu un număr minim de algoritmi. De fapt, doar unul singur. Astfel, vom putea avea 3 cazuri diferite, dar pe toate le vom rezolva cu aceeași formulă.

Atunci când avem o latură complet formată și doar 3 muchii mai trebuie corectate, vom poziționa această latură în spate (nu cu fața spre noi). Din această poziție se va aplică algoritmul mereu. În exemplul de mai jos latura formată este portocaliu, însă poate fi orice altă culoare.

  • Cazul 1
    7-5

  • Cazul 27-6

R U’ R U R U R U’ R’ U’ R2

Pentru Cazul 1, dacă nu s-a rezolvat deja cubul după prima aplicare, mai aplicăm același algoritm încă o dată. Uneori va fi nevoie să fie aplicat de 2 ori.

Pentru Cazul 2, când nu avem nici o latură rezolvată și toate cele 4 muchii trebuie corectate, aplicăm algoritmul o dată, din orice poziție. Pe urmă, una dintre laturi se va rezolva, o vom aduce în spate și ne vom regăsi în primul caz.

În clipa aceasta tot cubul este rezolvat. Sperăm că această metodă de rezolvare a cubului Rubik v-a ajutat, iar de acum vă așteptăm la concursurile de speedcubing pe care le organizăm!

-Radu Făciu

Orice întrebare, nelămurire sau sugestie despre această metodă se poate scrie pe forum în acest topic.