Desfășurarea competiției

Ghid elementar pentru competiţii

Să presupunem că ai găsit un concurs de speedcubing la care ai putea participa. Dar ce urmează să faci acum? Această pagină este menită să te ajute să ai o experienţă plăcută la competiţie. Deoarece fiecare concurs variază (în funcţie de numărul de probe, numărul de participanţi, etc.) acestea sunt pur şi simplu îndrumări generale.

1. Fii familiar cu regulamentul WCA

World Cube Association (WCA) guvernează toate competiţiile de speedcubing asemănător cum FIFA guvernează fotbalul. Regulamentul WCA reprezintă o serie de reguli care sunt urmate de concurenţi în timpul unei competiţii. Nu este nevoie să ştii toate regulile pe din-afară, dar să le citeşti este de ajutor. Vom încerca să le evidenţiem pe cele mai importante.

 2. Pre-înscrie-te

Multe concursuri au un formular astfel încât te poţi pre-înregistra (în general aici dai câteva date personale și bifezi probele la care vrei să participi). Pre-înregistrându-te vei ajuta organizatorul competiţiei să ştie la ce să se aştepte şi să fie gata cu pregătirile în avans. Își va face o estimare la numărul de participanți și la cele mai populare probe. Pre-înregistrează-te atunci când știi că vei putea ajunge la concurs și nu aştepta până în ultimul minut! De asemenea, pre-înregistrarea permite organizatorului să te contacteze în legătură cu posibilele modificări în legătură cu concursul. Dacă doreşti să modifici anumite detalii, poți contacta organizatorul şi să întrebi dacă se mai pot face modificările dorite.

 3. Exersează

Este posibil să fi învăţat foarte mulţi algoritmi, dar ai rezolvat vreodată cubul în faţa unui public? Mulţi concurenţi sunt stresaţi cu privire la rezolvările dintr-un concurs. Încearcă rezolvări în faţa prietenilor, a membrilor familiei ori în spaţii publice. Cu toate astea, ai putea fi încă stresat la o competiţie, dar nu-ţi face griji. De asemenea, orice concurent trebuie să înceapă de undeva. Doar relaxează-te şi încearcă să obţii nişte timpi buni pentru tine.

 4. Pregăteşte-ţi puzzle-urile

Dacă stickerele sunt puţin julite, probabil că nu trebuie să le înlocuieşti, dar dacă sunt cu adevărat distruse, poţi lua în considerare să îţi cumperi un set nou de stickere şi să le înlocuieşti.

 5. Planifică ziua concursului

Vei dori probabil să-ţi petreci majoritatea timpului la competiție. În timpul în care nu concurezi vei sta cu alţi cuberi, îți vei face noi prieteni, vei afla unele sfaturi importante și în primul rând te vei distra. Ar trebui să te asiguri că ai un plan pentru masa de prânz. În general există o pauză în care concurenţii să aibă timp să mănânce dacă doresc. Toată lumea are nevoie de un pic de odihnă.

 6. Înscrie-te (acest lucru se întâmplă la concurs)

Ai ajuns la concurs. Dacă te-ai pre-înscris și apăreai pe site în lista participanților, înscrierea mai presupune doar în a-ţi spune numele și eventual să plătești taxa de participare. Aceasta este afişată pe site-ul competiţiei unde probabil ai citit deja toate detaliile. Tot acum, la unele competiții, ai putea primi un ecuson cu numele tău sau poate chiar un mic suvenir.

 7. Pune cubul pe foaia cu numele tău

Să presupunem că începe proba de 3x3x3. La masa arbitrilor se vor pune hârtiile cu participanții, iar fiecare concurent va veni aici și își va pune cubul pe foaia cu numele său. În general proba cubului Rubik (3x3x3) este împărțită în 2 sau chiar mai multe grupe pentru că aici sunt foarte mulți particpanți. În caz că nu îți găsești numele din prima este foarte probabil ca să fii în cea de-a doua grupă. Așteaptă să înceapă și aceasta și verifică din nou masa cu foile de scor. Dacă nici acum nu te găsești întreabă Delegatul WCA sau unul dintre Organizatori.

 8. După ce ai pus cubul pe numele tău, du-te în zona de așteptare

După ce ai pus cubul pe numele tău, du-te în zona de așteptare. Nu ai voie să stai în zona unde se amestecă cuburile! Dacă o astfel de zonă nu este clar delimitată din cauza limitărilor de spațiu, ai totuși bunul simț și stai mai departe de zona de amestecare atunci când concurezi!

 9. Când eşti chemat, du-te la una dintre mesele unde trebuie să rezolvi puzzle-ul

Când ai ajuns în locul specificat rezolvă puzzle-ul! Mai multe detalii puteţi găsi aici: “Cum concurezi“.

 10. După ce ai rezolvat, întoarce-te în zona de aşteptare

Într-o rundă vei rezolva puzzle-ul de 5 ori (sau de 3 ori pentru anumite puzzle-uri). Deci odată ce ai terminat o rezolvare, întoarce-te în zona de aşteptare şi aşteaptă să fii chemat din nou. Nu îţi lua puzzle-ul înapoi! Arbitrul îl va lua şi îl va duce înapoi la scrambler (cel care amestecă cuburile).

Într-o “rundă combinată” este posibil să nu ai dreptul la toate cele 5 rezolvări. Dacă nu ai obţinut un anumit timp în una dintre primele două rezolvări, se poate să nu mai fii lăsat să continui. Rezolvările tale vor fi listate în baza de date WCA dar nu vei avea dreptul la o medie din 5.

 11. După toate rezolvările, du-te înapoi în public

Odată ce ai terminat toate cele 5 rezolvări, ai terminat pentru acea rundă. Ia-ţi puzzle-ul şi du-te înapoi în public.

 12. Distrează-te!

Nu iei parte la o operaţie la doctor sau o injecţie. Ai venit să te distrezi ca toţi ceilalţi concurenţi. Doar relaxează-te şi bucură-te de concurs!