Epilog “Romanii au talent” (Update 4 feb.)

Dragi speedcuberi,

Iata ca am incheiat un an in care am avut marea satisfactie de a face si mai cunoscut hobby-ul comunitatii noastre, prin castigarea marelui premiu la concursul “Romanii au talent”. Cu totii am fost implicati, mai mult sau mai putin, in realizarea acestui proiect si a fost un lucru care ne-a unit inca o data. Pentru mine, personal, a fost o mare realizare. As fi vrut sa vin mai devreme cu acest bilant, dar din diverse motive a trebuit sa aman. Mi-am dorit insa, sa va fac aceasta comunicare inaintea primei noastre reintalniri din 2016.

Cei care ma cunosc de mai mult timp, stiu de implicarea mea in fenomenul speedcubing, atat in tara cat si la nivel international, incepand din 2009. Cei din generatiile mai noi, care inca nu ma cunosc, pot gasi informatii despre istoria hobby-ului si despre mine, aici.

Am organizat primele concursuri de speedcubing din Romania incepand din perioada in care eram student, iar pe cele mai multe le-am sustinut din fonduri proprii. Am cumparat medalii, diplome sau tricouri cu fiecare ocazie, pentru ca toti sa ramanem cu o amintire frumoasa si sa avem un standard cat mai inalt. Incet, incet, an de an, am crescut o comunitate. M-am bucurat mult cand am descoperit ca mi se alatura alti voluntari entuziasti si astfel lucrurile au mers tot mai bine. Astazi suntem un mare grup de prieteni aflati in diverse orase si cu o frumosa preocupare comuna.

In 2012 cand l-am ales pe Cristian Leana sa ne reprezinte si m-am ocupat de participarea lui la emisiunea “Romanii au talent”, am obtinut un impresionant loc 3. In urma acelui succes, speedcubing-ul a devenit mult mai popular in tara. Cu imaginea lui Cristi si cu avantul castigat de el atunci, am format o noua echipa in 2015 si am ales 3 membri dintre voi: Cristi Leana, Martin Fronescu si Flavian Glont. Martin a fost unul dintre cei care s-a apucat de cubul Rubik in urma aparitiei lui Cristian in editia 2012. De aceasta data am reusit marea performanta de a castiga concursul.

Eu consider ca a fost un premiu castigat de intreaga comunitate, de noi toti, cei care ne intalnim la concursuri, in mall-uri, discutam pe forum si care am ridicat punctajul final cu multe sms-uri, ale noastre sau ale prietenilor nostri. Le multumesc din inima lui Cristi, Martin si Flavian pentru felul in care au invins emotiile, oboseala si stress-ul participarii la un astfel de concurs si pentru faptul ca m-au ascultat. Le multumesc pentru felul in care au executat show-urile, pentru prezenta lor scenica, iar lui Martin pentru sarmul sau. Mai stiu si ca multi dintre voi ar fi putut fi pe scena si ar fi avut abilitatile sa realizeze aceasta performanta. Numarul l-am conceput in asa fel incat sa fie spectaculos, cu un pronuntat mesaj educativ, dar si cu riscuri minime.

Cover RaT 2

Probabil stiti ca in reusita acestui proiect m-am implicat de la inceput, atat material, prin achizitionarea celor 360 de cuburi, astfel incat echipa sa aiba material pentru a urca pe scena, cat si ca timp si efort depus in gestionarea echipei si regizarea numerelor, in special a celui din finala. Cuburile pentru show au costat aproximativ 9.000 lei, iar multe dintre acestea au fost oferite dupa finala in public, in numele concurentilor, altele s-au stricat, dar astea fac parte dintre detaliile neimportante ce vor fi uitate. De asemenea am mai investit in reclame pe internet in jur de 475 lei. Pot parea cheltuieli mici acum, in comparatie cu valoarea premiului, insa nu multi ar fi investit aceste sume neconditionat, fara a avea garantia unui rezultat favorabil, doar pentru promovarea unei pasiuni. Insa cea mai mare contributie a fost in coordonarea echipei si regizarea numerelor, in special a celui din finala, care a iesit exact cum l-am dorit si gandit,  ca  idee, text, gesturi, muzica si recuzita.

Premiul a fost de aproximativ 100.000 EUR dupa impozitare, bani distribuiti celor 3 participanti de pe scena in parti egale. Am lasat la latitudinea fiecaruia sa-mi ofere cat considera de cuviinta pentru contributia mea la acest succes.  Partea care mi s-a oferit a fost urmatoarea si le multumesc lui:

 • Cristian Leana – 8300 EUR, care a considerat ca banii trebuie impartiti in mod egal la 4 si astfel mi-a oferit o patrime din partea sa.
 • Martin Fronescu – 5000 EUR

Din motivele mentionat la inceput, am considerat ca este bine sa impart cea mai mare parte din suma care mi s-a oferit, celor care au sprijinit in mod activ dezvoltarea speedcubing-lui in Romania. Asa cum am transmis si prin mesajul numarului din finala, educatia trebuie incurajata, de aceea am tinut cont si de cei care au nevoie sa isi finanteze studiile. Astfel, am daruit lui:

 • Szabolcs Bordas (Sf. Gheorghe) – (4.500 lei), pentru sprijinirea studiilor lui la masteratul din Elvetia.  A fost al doilea cuber roman, cu multe recorduri nationale in perioada de inceput. M-a ajutat mereu la organizarea concursurilor si la dezvoltarea comunitatii. Ii urez sa devina un mare arhitect!
 • Andrei Butucaru (Bucuresti) (4.500 lei), care a fost mana mea dreapta timp de 6 ani si fara el concursurile nu ar fi fost ce au fost. Unii nu vor sti niciodata cate date a introdus in Excel la competitii sau cate drumuri cu masina a facut in tara, pentru a ne ajuta.
 • Vlad Bogdan Jianu (Bucuresti) (2000 lei), care a ajutat enorm la organizarea evenimentelor in perioada de inceput si in special la dezvoltarea comunitatii online si a forumului. Multe dintre sucurile si saratelele pe care le-ati mancat la concursurile din Bucuresti erau cumparate de el. Suma sper sa il ajute si la finalizarea studiilor lui.
 • Fratii Smit si Tudor Oanea (Vaslui) (2.000 lei), care au fost prezenti la mai  toate concursurile din tara, fie ca e iarna sau vara, desi vin de foarte departe. Ii apreciez pe parintii lor pentru efortul finaciar facut si pe copii pentru perseverenta lor.
 • Mihai Capatinescu si Bianca Stanciu (Bucuresti) (2.000 lei), pe care i-as denumi noii lideri ai dezvoltarii comunitatii (din Bucuresti cel putin). Intalnirile pe care le fac aproape saptamanal in Plaza Mall impreuna cu Miruna Mihai vor avea efecte benefice pe termen lung asupra popularizarii speedcubing-ului. Sper sa organizeze si mai multe concursuri pe viitor.
 • Miruna Mihai (Bucuresti) (1.000 lei), care, pe langa intalnirile pe care le organizeaza in Bucuresti este cea care se ocupa de un an de site si de facebook si unde face o treaba foarte buna.
 • Bogdan Grigoruta (Botosani) (1.000 lei), al doilea Delegat WCA din Romania, profesor de matematica, cu contributii in organizarea concursurilor noastre si care prin popularizarea speedcubing-ului in Moldova, va putea sa faca cu siguranta bucurosi, multi copii.
 • Bogdan Tanasescu (Pitesti) (1000 lei), care este cel mai surprinzator si spectaculos cuber roman. A castigat detasat cele mai multe concursuri de cub Rubik din tara si ar fi meritat din plin sa fie pe scena pentru performantele si „timpii” sai.
 • Sorin Vestemean (Ramnicu Valcea) (1.000 lei), care este fotograful nostru cel mai bun de la evenimente. Cadoul sper sa il ajute sa isi finalizeze certificarile pe care vrea sa si le ia in plan profesional.
 • Dan Stroie (Bals) (1.000 lei), care  m-a ajutat cu figurile si schitele de pe site pentru prezentarea metodelor de rezolvare si care, impreuna cu bunicul sau, se straduiesc sa vina la fiecare concurs.
 • Stefan Darius Iordache (Calarasi) (1.000 lei)  – un baiat serios care s-a implicat prin participare si rezultate in activitatea noastra.
 • Andrei Pirvu si pe Iuliana Negura (Dej) (1.000 lei), pe care ii voi pune la un loc, deoarece sunt prezenti impreuna la aproape toate competitiile din tara si ajuta neconditionat, ori de cate ori este nevoie. Multumiri si pentru cazarile din Cluj de la Romanian Open-uri.
 • Andrei Daian (Sibiu) (500 lei), care detine recordul national la rezolvarea cubului Rubik cu ochii inchisi (incluzand memorare): 48.91s. Locul 113 in lume.
 • Mircea Popescu (Ramnicu Valcea) (500 lei), un veteran al competitiilor si care este student la Automatica din Politehnica Bucuresti.
 • George Iancu (Mioveni) (500 lei), care m-a ajutat la organizarea concursului din Mioveni, oferindu-ne conditii foarte bune, o sala excelenta si cazare.
 • Iar pentru comunitatea noastra voi face un cont unde voi depune 10.000 lei care va fi administrat de 2 sau 3 persoane din comunitate. Din aceasta suma, vom putea sustine dezvoltarea speedcubing-ului in Romania (cumpararea de timere, etc).

Din pacate, in astfel de situatii nu poti sa ii cuprinzi pe toti cei care sunt implicati in aceasta miscare, iar pe cei pe care i-am uitat, ii rog sa ma ierte.

Cu ocazia aceasta vreau sa ii multumesc in mod deosebit lui Cristian Leana pentru ca a avut incredere permanenta in numerele propuse de mine la „Romanii au talent” si m-a sustinut pentru realizarea lor. Sunt bucuros ca am descoperit un prieten si un om de o corectitudine rara.

Am considerat ca este frumos sa va spun in mod transparent toate aceste lucruri, care incheie aventura noastra la „Romanii au talent”. Am satisfactia ca, datorita voua am reusit sa construiesc o comunitatate atat de frumoasa, sa organizez primele 18 concursuri unde sa ne cunoastem, sa ne distram si sa ne simtiti bine. Pe unii ii stiu de cand erau in scoala generala, iar acum sunt la facultate, pe altii de cand erau la facultate, iar acum au ajuns prin alte tari, insa o stransa prietenie ne apropie in continuare.

Raman cu satisfactia ca am reusit, dupa 7 ani, sa fac un cuvant care nici nu exista in vocabularul romanesc, sa devina pentru o noapte cel mai popular cuvant din Romania: „speedcubing”.

Va doresc un 2016 excelent si sa stabilim noi recorduri la concursurile urmatoare.

La Multi Ani!

Radu Făciu, 13 Ianuarie 2016

————————-

UPDATE (4 Feb 2016) – Am avut surpriza, saptamana trecuta, sa primesc de la Flavian Glont, 2.250 lei (~500EUR). Am vrut si de data aceasta sa daruiesc aceasta suma. Am fost insa refuzat. Rememorand si alte aspecte “colegiale” am considerat demn sa ii returnez banii.

Posted in:

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.